2016. április 9., szombat

4# Look how far you've come



C
send uralkodott a barakkon. Ha nem kelt volna fel már korábban, akkor biztos lett volna benne, hogy elaludt, és jelentéktelensége okán mindenki elfelejtette, hogy szóljon neki is. Szokása volt korán kelni, de ezután szeretett lehunyt szemmel csak pihenni és gondolkozni. Most volt is oka rá, hisz olyan erős izomláz gyötörte, hogy a forgolódás is nehezére esett éjjel, mikor az izgalomtól nem jött álom a szemére. Ahogy egyre inkább magához tért, az izgatottság is kezdett visszatérni az elméjébe, kérdések sokaságával együtt.
Nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy miért beszélt róla úgy Rephlix, mintha reményteljes újonc lenne. Miközben ráadásul úgy tűnt, Elysiát még ismeri is. Pontosan nem tudta, miért nyugtalanítja ez az egész, talán félt tőle, hogy az ország jelenleg legfontosabb embere csalódni fog benne. Már pedig, ha tényleg ennyire bízik benne, ennek nem lehet más vége.
Hirtelen ajtócsapkodástól rezzent össze az egész szoba. Aphra még fel is ült ijedtében, és először szobatársaira, aztán a hang forrása felé nézett. Hamarosan kiabálás szűrődött be, a lány pedig pánikolva tépte fel az ajtót. Rengeteg dolog végigfutott a fejében, hogy mi történhet odakint, de amit látott, az nem szerepelt köztük, és abban a pillanatban nem is sikerült feldolgoznia a látottakat.
Elysia néhány méterrel odébb, egy vergődő, szerencsétlen fiún térdepelt, ujjaival keményen szorította az alig több, mint húszéves áldozata nyakát, aki vörös fejjel igyekezett magáról lefejteni támadóját, minden próbálkozása ellenére sikertelenül. A lány borzasztóan dühösnek tűnt, ráadásul csurom vizes volt. Vicsorogva szűrte a szitkokat a fogai között, a vállaival pedig könnyeden rázta le magáról azt a pár srácot, aki megkísérelte leállítani őt. A többiek talán pont a tény miatt, hogy Elysia fojtogat valakit, nem mertek mozdulni sem, csak - Aphrához hasonlóan - dermedten figyelték a jelenetet, várva, hogy valóban közbe kell avatkozniuk.
Végül, valószínűleg a kiabálásra felfigyelve két tiszt oszlatta fel a tömeget, és minden bizonnyal halált megvető bátorsággal sikerült leszerelniük Elysiát.
- Itt meg mi a rohadt fene folyik?! - fordult ingerülten az egyik tiszt a lány felé, míg a másik a fiúnak segített felállni.
- Ez a kis taknyos leborított vízzel, miközben aludtam! - kiáltott, és ha az egyik férfi nem tartja erősen a vállát, akkor talán újra nekiugrik.
A továbbiakban zavart hebegés és kiabálás sora következett, aztán mikor valamelyest, vagy legalábbis látszólag sikerült lenyugtatni a kedélyeket, a tisztek kitessékelték a fiatal fiút a női barakkból, és közben mindenkit visszaküldtek a szobákba.
Nagyjából fél kilenc környékén kezdődött el a készülődés, nagy volt a sürgés, főleg a fürdőszobák környékén alakult ki nagy tömeg, és némi káromkodás, ha valaki az elvártnál tovább maradt bent.
A terem, ahol az előzőnap még lázasan folytak a felvételik, kilenc órára szinte teljesen megtelt. A véglegesnek ítélt helyét még senki sem vette fel, volt, aki kereste az ismerős arcokat tegnapról, mások pedig talán csak a nem kívánt konfliktusokat akarták elkerülni a helycserével. Utóbbira is csak azért tudott gondolni, mert ő maga minden erejével azon volt, hogy messzire jusson Reyliktől és Elysiától, még ha a lányt nem is látta. Végül is, neki nem is muszáj ide eljönnie, már felvették. A teret egyébként átrendezték, az emelvényt áttették a bejárat mellé, tegnapi helyét pedig két nagy, vörös lepellel takart, görgethető tábla foglalt el, valószínűleg a szerencsések nevével.
Pár perccel kilenc után, az ajtó kinyílt, ám erre nem figyelt fel mindenki egyből, sokkal inkább a Vanessa Mistoakot követő ajtócsapódás volt az, amire összerezzent, és el is hallgatott a tömeg. A belügyminisztérium osztályvezetője ma sem öltözött visszafogottabban, mint máskor: hosszú, vékonyszabású sötétkék ruhája úgy festett, mintha most érkezett meg volna egy estélyről. Szembefordulva a kíváncsi jelentkezőkkel, még a mélyen dekoltált felsőrész is arról árulkodott, nem igazán érdeklik a formalitások. A konty persze most sem maradt el, ám ezúttal hajdísznek nyoma sem volt. Helyette a csuklóján megannyi arany karkötő, az ujjain pedig néhány aranygyűrű virított. A szinte már királyi öltözethez természetesen továbbra is arrogáns tekintet társult, ez már a védjegyévé válhatott.
Ölbe tett kézzel dobolt egy darabig a karján hosszú, szintén sötétkékre festett körmeivel, amíg arra várt, hogy minden szem rászegeződjön, majd egy torokköszörüléssel megkezdte a beszédét.
- Jonathan Rephlix kormányzónkat a kötelesség a határvidékekhez szólította éjjel, így ma én tárom elétek az eredményeket - a termet ismét némi zúgás töltötte meg. „A határvidékekhez?”, „Megtámadtak minket?”, suttogták a többiek döbbenten. Mistoak ehhez mérten megemelte amúgy is tekintélyes orgánumú hangját - Némi csetepaté alakult ki, de nem kell megijedni, a hadsereg lovasai hamar elintézik majd - mosolyodott el halványan a nő, majd a táblák irányába mutatott - Mi felírtuk a legjobbak neveit a táblákra, tőletek pedig azt kérem, hogy szigorúan tízesével lépjetek eléjük, és olvassátok le a neveiteket - intett a nő, mire két tiszt gyors léptekkel a táblák felé indult. Gáláns mozdulattal lebbentették le a két vörös textilt a táblákról, a tömeg pedig egy pillanatra egyként indult el, szerencsére hamar eszébe is jutott mindenkinek, hogy csak tízen léphetnek előre.
Érdekes volt figyelni a reakciókat, volt, aki boldog volt, ennek hangot is adott, vagy csak csendben mosolyogva örült a sikerének, mások pedig könnyes szemmel vagy csalódottan sétáltak vissza az újonnan szerzett barátok közé. Aphra, valahol a tömeg közepén állt, és az ujjait tördelve igyekezett szolidan minél közelebb furakodni a táblákhoz, ám valahol a terem közepén talált magának korábban helyet, így eltartott egy darabig, mire már csak néhány lépés választotta el a nevektől.
Valójában nem is nagyon tudta, mire számítson. Már tegnap elkönyvelte magában, hogy nem fogják felvenni, esélytelen, de a remény még mindig ott pislákolt a lelkében, azt suttogva, hogy talán, valamilyen csoda folytán ott lesz a neve valahol. A következő tíz között állt, és megpróbálta innen leolvasni a neveket, amiket azonban túl kicsi betűkkel írtak fel ahhoz, hogy értelmezni tudja őket.
Amikor legutolsó lány is ellépett a táblák elől, a tiszt intett, Aphra pedig hevesen dobogó szívvel lépett előre. A biztonság kedvéért a legelejéről kezdte az olvasást, még ha pontszámok szerint is voltak rangsorolva. Elysia neve már az elején szerepelt, később pedig még valahol húsz alatt ott volt Reyliké is. A szemei már lassan kezdtek fájni, ahogy a sok ismeretlen nevet olvasta, és azon kapta magát, hogy már csak ő áll ott egyedül. Nyomás alatt érezte magát, félt, hogy majd nemsokára rá szól valaki, hogy menjen már tovább, azonban mindenképp végig akarta olvasni a maradékot. Érezte, hogy izzad a tenyere, és a szívverése is egyre inkább gyorsult, ahogy elérte a 90. nevet.
Látta a nevét. Ő volt a századik, a legutolsó, és ahogy látta, előtte egy másik név szerepelhetett ott, vagy csak rosszul írták fel a nevét, de egyszer mindenképp letöröltek a helyéről valamit. Egy darabig csak meredten nézte a táblát, és próbálta felfogni a tényt, hogy sikerült, megcsinálta, ám kezdte ő is kínosnak érezni a jelenetet, úgyhogy a légzését rendezve indult el a kijárat felé. Önkénytelenül is mosolyra fakadt, és könnyes szemmel túrt a hajába, fogalma sem volt, hogy fogja magával elhitetni a mostanra már nyilvánvalót. Örömében gyanútlan felpillantott az emelvényre is, a mosoly pedig azonnal az arcára fagyott Mistoak tekintetét látva. A nő ölbe tett kézzel, megvetéssel és színtiszta gyűlölettel figyelte, száját pedig grimaszra húzva magasodott a lány fölé. Nem kellett egy szót se szólnia, az arckifejezése bőven elég volt az összes pokolbéli átok körbeírására. Aphra hátán végigfutott a hideg, és nagyot nyelve inkább mély levegőt vett. Nem tudta állni a nő tekintetét, pedig elalvás előtt megesküdött magának, hogy ha bekerül, egészen biztosan megacélozza magát - persze, ez láthatóan nem történt meg, bár ezt annak tudta be, hogy még csak két perce tagja a hadseregnek.

***
Újabb egy hét tétlen tengés. Ez a hét azonban teljes más volt, mint a fizikai felmérés napját megelőző napok. Bár az izgalom és a feszültség minden kis szála jelen volt most is, a boldogság és a reményteli szavak azonban valamelyest tompították minden kétségét. Sohasem látta még ilyen büszkének az apját. Amikor hazaérkezett, csak édesanyját találta otthon, s miután elmondta neki a híreket, nem igazán tudta hova tenni a reakcióját, és csak később sikerült kibogoznia, mi is állhat a háttérében. A büszke, szeretetteljes mosolyt hamarosan könnyek fojtották el, amiket Mrs. Benks eleinte az örömre fogott, ám mivel csak nem akartam múlni, Aphra kezdett rájönni, hogy ezek korántsem örömkönnyek. Az apja azonban valódi örömkönnyeket hullatott, ami mélyen meghatotta.  Aztán persze ahogy teltek a napok, jöttek a rokonok, szomszédok, barátok, ismerősök gratulációi, az pedig kiváltképp mulatatta, hogy sokan hozzátettek olyan mondatokat, mint hogy „nem hittem volna, hogy sikerül”, vagy „azt hittem, bolond, vagy amiért jelentkeztél”. Ezeket pedig egy halk kacaj, és egy még halkabb „Én is” követte.

***
Egy hét szokatlanul gyorsan el tud telni, különös módon akkor is, ha a nagy részét semmittevéssel tölti az ember. Aphra arra számított, hogy ismét egy örökkévalóságnak tűnő ideig fog várni az utazás napjáig, ám alig hogy álomra hajtotta a fejét kedden a hazaérkezését követően, azon kapta magát, hogy ismét az állomás cifra épületében áll, a peron mellett, két hatalmas, nehéz bőrönddel. A héten szülei közreműködésével lefoglalt magának egy szobát a laktanyában, így bútorokra nem volt szüksége (nem is tudta volna őket elszállítani Nexurba), mindössze a ruháit kellett összepakolnia. Jobban mondva, egy részüket, hisz rá kellett jönnie, hogy hétfőtől elfelejtheti az összes nőies ruháját, hisz pályafutása végéig nadrágot fog viselni. Legfeljebb estélyeken és banketteken, vagy hétvégén válthat hagyományos női ruhára.
- Azért ígérd meg, hogy telefonálsz néha - kérte édesanyja aggodalmasan, Aphra pedig csak sóhajtott. Fél óra alatt nagyjából harmincszor tehette ezt szóvá, úgy döntött, ezúttal időponthoz is köti ígéretét.
- Minden hétvégén - mosolygott rá impozánsan a lány, mire két különböző reakció fogadta, egyszerre.
- Olyan sokszor? - hajolt ki az apja összevont szemöldökkel és némi értetlen éllel a hangjában Mrs. Benks mögül.
- Én naponta gondoltam… - bökte végül ki elcsukló hanggal ezzel egy időben az édesanyja is szándékát, mire Mr. Benks még inkább megilletődött fejjel nézett feleségére.
- Anya, most még biztos, hogy nem lesz semmi baj. Ne aggódj, a háború még el sem kezdődött…
- Atyaúristen… - tört fel a sírás a nőből, és azonnal a kézitáskája apró zsebébe nyúlt, hogy elővehesse a kis hímzett zsebkendőjét. Édesapja szerencsére már felkészült a búcsú pillanataira, előrébb lépett és nyugtatásképpen finoman megszorította felesége vállat, közben pedig komolyan nézett a lánya szemeibe.
- Nekem csak azt ígérd meg, hogy egy év múlva is ugyan így térsz vissza. Legfeljebb nem ilyen satnyán - tette hozzá ugyan ilyen elszántsággal, és játékosan oldalba is lökte a szőke gyermekét - Biztos elbírod ezeket egyedül? - pillantott le a két bőröndre, majd vissza Aphrára.
- Elbírom, biztos megint rendeltek ki kocsit az állomás elé - mosolygott apjára, majd átlépve a bőröndökön, és megfogta édesanyja kezét. - Anya. Ne sírj, kérlek. Szeretlek, és minden rendben lesz - hirtelen jó ötletnek tűnt ezeket a szavakat használni megnyugtatásképpen, de amint kimondta őket, rá kellett jönnie, hogy szerencsétlenül választott. Mrs. Benks ugyanis még inkább belelovalta magát a sírásba.
Az út úgy tűnt, sokkal gyorsabban telt most, hogy már nem is volt annyira ismeretlen a táj és a városok, amiken útközben végighaladtak, olyannyira, hogy sikerült elaludnia valahol félúton.
***

Csend volt. És sötét. Miután kinyitotta a szemeit, várnia kellett néhány percet, hogy hozzászokjon a fényviszonyokhoz, s csak ekkor jött rá, hogy egy tágas, nyitott ponyvasátorban alszik egy - minden bizonnyal - összecsukható, olcsó vászonágyon. Lassan ült fel, ugyanis fekhelye hirtelen nyikordult is egyet első mozdulatára, amit egy mély sóhaj követett - ám ez nem az övé volt. Körbenézve felfedezte, hogy nincs egyedül. Négy másik ágy helyet foglalt mellette, ám a benne fekvőket nem egészen látta, hisz nyakig be voltak takarózva. Meg is értette, miért, ugyanis pillanatokon belül megcsapta a hűvös szél, ami kívülről jött. Letette a lábát a földre, ám hirtelen vissza is húzta meglepetten, ugyanis homokot érzett a lábai alatt. Körbenézett, lát-e valamit, ami esetleg világosságot hozhatna, és valamivel odébb, az egyik ágy mellett meg is pillantott egy petróleumlámpát, egy kis asztalkán.
Erőt vett magán, és mezítláb a hideg homokra lépett, csak ekkor figyelte meg jobban, mit visel. Fehér ingje kigombolódott - vagy ő gombolta ki lefekvés előtt, ebben már egyáltalán nem volt biztos -, így aztán azonnal meg is igazította, ha bár a hajukra tekintettel, valószínűleg csak más nőkkel osztozott a sátrán. Egyszerű, fekete lovaglónadrágban aludt, és furcsa módon nem érezte kényelmetlen viseletnek ehhez a tevékenységhez. Cipőt azonban sehol sem látott.
Kissé remegő kézzel emelte fel a lámpa melletti gyufásdobozt, hogy működésbe hozza azt, s közben óvatosan pillantott le a mellette lévő ágyra. Ahhoz túl sötét volt, hogy tisztán láthassa az arcát, nagyjából vele egyidősnek saccolta a lányt. Hosszú fekete haja kicsit le is lógott az ágyról, takarója alól pedig valami puha, szőrös dolog is kikandikált, Aphra esküdni mert volna, hogy egy plüssállatot lát.
Szívesen megnézte volna a lámpafénynél is, kik a lakótársai, ám amint fellobbant a petróleumlámpa lángja, kintről zajt hallott. Halk morgás és nyekergés, amiket fém nyikorgása és lánccsörgés követett.  Ledermedve állt az asztalka előtt, és lassan, mély levegőt véve szánta el magát a cselekvésre. Most, hogy valamivel fényesebb lett, a sátor ponyvafalánál észrevett egy fogast, melyen kabátok sorakoztak. Kabátok, amiket ezer közül is felismert volna.
Lassan lépdelt a fogashoz, és eltátott szájjal simított végig a puha, barna bőrön. Jól tudta, hogy ez a sárkánylovasok egyenruhája. Hát lovas lenne? Ezek itt pedig a bajtársai? Együtt vannak, küldetésen?
Ideje azonban nem maradt érzelgésre, kintről kiáltásokat csapták meg a füleit, így ösztönösen hátra fordult a bent alvókhoz, hogy felkeltse őket, ám üres ágyak fogadták. Pillanatnyi megrökönyödésén túllépve, pánikolva futott ki a sátorból, arra viszont egyáltalán nem volt felkészülve, ami kint fogadta. Több mint tíz sátor állt még kint, s mind lángokban állt, emberek rohangáltak, néhányan már egyenruhában, rendezetten futottak egy irányba.
Aphra úgy döntött, hogy őket követi majd, ám hamar meg is torpant. Először egy hatalmas, fekete árny suhant el fölötte, aztán a kénszagú levegő is megcsapta, amit magával hozott. Az árnyék megfordult, s ahogy ereszkedés közben közelebb ért a lángokhoz, egyre vörösebbé vált, s kirajzolódott az alakja is. A lány futni akart, ám a citromsárga szempár, mely a hatalmas, sötétvörös koponya két oldalán ült s vészjóslóan világított, most mintha mozdulatlanná tette volna. A sárkány fölé magasodott, széttárta szárnyait, s hosszúkás állkapcsában a tűz világítani kezdett. A lány már érezte a hőt és a fényt, ami a hatalmas állat szájában központosult, ám mozdulni továbbra sem tudott…
Ajtócsapódásra ébredt. Összerezzenve nézett körbe, s tágra nyílt szemekkel tekintett körbe a vasúti kocsiban. A vele szemben ülő időshölgy felvont szemöldökkel nézett rá vissza az újságja felett, majd a fejét csóválva, lassan nézett vissza a nyomtatvány sorai között, s közben morgott is valamit.
Aphra nagyot nyelt, és arcát a tenyerébe temette. Rendben, csak álmodott - erősítette meg magát, s mély levegőt véve próbálta rendezni a gondolatait. Megint sivatagban álmodott? Talán összefügg a kettő - tette még hozzá magában.
- Ha hánynia kell, akkor legalább menjen hátra, és a mosdóban tegye meg - hörögte érzéketlen hangon az öregasszony vele szemben, a lány meg csak nézett maga elé egy ideig, amíg értelmezte a szavai jelentését, majd inkább hátradőlt az ülésben. Az biztos, hogy ez a nap sem lesz egyszerűbb, mint a többi.
Az állomásra pontosan érkeztek, azonban nem sokkal az után, hogy leküzdötte magát a vonatról a peronig, rá kellett jönni, némileg elszámolta magát. Nem csak, hogy nehezebbnek tűntek most a bőröndök, mint az indulás pillanatában, de az épület elé kiérve csüggedten tapasztalta, hogy sehol sem várja kocsi. Mikor Ascotban felszállt a vonatra, úgy érezte, felelősségteljesen, felkészülten elindult a felnőtté válás rögös útján egy új kezdet felé, most azonban, ahogy elveszetten állt ott a nexuri forgatag közepén, rá kellett jönnie, hogy nem egy tündérmesében ül. Percek alatt realizálódott benne, hogy mennyire kicsi is valójában, és hogy mibe vágott bele. Teljesen egyedül nekiindult az ismeretlennek, ráadásul leendő kadétként, ami - akárhogy nézzük - háborús időszakban kész őrültség egy olyan lánytól, aki eddig még a kerti munkát sem végezte el egyedül.
Nem zavarta, hogy ott álldogál egy helyben, miközben ezen gondolkozik, igazából nem is sietett, hiszen nagyjából tíz óra lehetett, az egyetlen időpont pedig, ami meg volt adva, az újoncok köszöntése volt, dél körül. Azért persze hamarosan rávette magát, hogy tovább induljon, és keressen egy konflist. Ez már önmagában azért is nehéz feladat volt, mert a laktanya a városon kívül volt, és a legtöbb tulaj pedig nem fuvarozott a határon kívülre.
- Menjen és keressen a következő sarkon egy kocsit. Konflis nem fogja odáig vinni - ajánlotta félvállról még így egy szívélyesebb férfi, majd nagyot lendítve a gyeplőn tovább is ügetett lovával.
Beletelt pár percbe, mire talált egy szabad kocsist, és kissé kelletlenül tessékelte be magát a bőröndjei mellé a kocsiba. Nem az a tény zavarta, hogy pénzt költött el, sokkal inkább az, hogy már az első napon tette ezt. Nem mintha nagy kiadás lett volna, bár azért az ascoti áraktól nyilván magasabb volt a nexuri szolgáltatás díja.

***
A Nexuri Katonai Központ, bár nem volt szerves része a városnak, méltán harcolt ki magának különös figyelmet, nem csak monumentalitása miatt - gondolva itt a több száz hektáros területére, illetve a főépület méreteire -, de szervezettségét tekintve is. A díszőrség négy tagja egésznap strázsált a főkapu előtt, s különlegesen erre képzett kutyáik minden belépni kívánó személyt alaposan átvizsgáltak, a ruháiktól kezdve a csomagjaikon keresztül.
Normál esetben kellemetlenül érezte volna magát ezen procedúra miatt, ám a főépülettel szemben állva ezt lehetetlennek érezte. Hatalmas, ötemeletes építészeti csodának számíthatott, hisz kerekített kupolái, gyönyörű márvány falai tökéletes szögben álltak. Rövid lépcsősora tetején angyalokat ábrázoló, fehér oszlopok emelték tovább az építmény szépségét, a tervező valószínűleg kedvelte a tollas szárnyú hölgyeket, hasonló remekművek ugyanis máshol is feltűntek az téglalap alakú épületen. Az egyébként mesébe illően zöld pázsitot középen fehér és barna kavicsokból összeválogatott, szélén alig pár centis fakerítéssel körbevett út szelte át, mely a főépület előtt nem sokkal három útra szakadt: kettő megkerülte mindkét oldalról az épületet, a másik pedig egyenesen a lépcsőkig vezetett.
Úgy érezte, minden lépcsőfokkal egyre csak közeledik a célig. A célig, ami mellett eddig kitartott, és úgy tűnt, kivételesen még a sors is az ő pártját fogja. Bejutott, annak ellenére is, hogy esélytelen volt. Ez mi, ha nem a sors keze?
Az épület belülről is épp olyan lélegzetelállító volt, mint kívülről, ám angyalszobrok helyett rendkívül részletes, sárkányokat ábrázoló műalkotások emelték tovább a tér egyébként is csodálatos összhatását: festmények, faragványok, szobrok, minden mennyiségben.
A kulcsokat átvéve izgatottan vágott neki a hosszú lépcsősornak, ugyanis az első emeleten végig csak irodák foglaltak helyet, és csak utána kezdődtek a hálókörletek. Aphra szobája pedig a harmadikon volt, fáradtságot viszont csak a lépcsőzés közben érzett, az utolsó fok megmászásakor vett egy mély levegőt, majd szinte eltántoríthatatlanul sietett tovább a folyosón. Néhány már megérkeztek, és kint beszélgettek az egyébként kifejezetten hangulatos, parkettával lefedett folyosón.
123 - sóhajtott fel a lány, és leplezni se tudta mosolyát, ahogy ott állt a saját ajtaja előtt. A portán a hölgy azt mondta, a szobatársa már megérkezett, ez pedig még izgatottabbá tette. Egyrészt, mert reménykedett benne, hogy barátra lel az illetőben, másrészt pedig egész idefelé utón azért imádkozott, hogy ne Elysia legyen az.
Kattant a zár, és nyílt az ajtó… A szobában több fény volt, mint odakint, s méreteihez képest egészen nagy ablakfelület járt hozzá, s két oldalára egy-egy ágyat helyeztek el. Sokkal szerényebb hálóra számított, emeletes ágyakra, hogy minél többen elférjenek egy helyen.
És a szobatárs. A rokonszenvét máris elnyerte, ugyanis nem csak hogy lány volt, de szinte szőke, akárcsak ő. Mosolyogva lépett bentebb, s közben azon gondolkozott, hogy üdvözölje azt, akivel a következő hosszú időben össze lesz zárva minden este. A lány az ágyán feküdt, és valami könyvet olvasott, csak egy pillanatra nézett fel, mikor Aphra belépett.
- Szia - nyögte ki végül nemes egyszerűséggel Aphra, majd letette bőröndjeit az ágya mellé.
- Csá - jött a rövid válasz színtelen hangon, ami egy pillanatra elbizonytalanította a lányt. Meglepetten nézte szobatársa hosszúkás arcát. Fehér lovaglónadrágot és egy fekete garbót viselt, melynek hosszú nyakát elegánsak lehajtotta. Aphra egy picit hezitált, majd úgy döntött, kezdeményez ismét, és bemutatkozik.
- Aphra Benks vagyok, örvendek.
- Amy Rogers - pillantott fel kedvtelenül a lány, Aphra pedig kelletlenül nézett a barna szemeibe. Hasonlítottak, de az ő arcához képest Amy-é sokkal hosszabb és véknyabb volt, ráadásul sötétlila rúzst használt, ami még inkább kiemelte amúgy is kissé telt ajkait. Tükörsima haja lazán hullott a vállára, ahogy fentebb ült és becsukta a könyvet, ám arca egy pillanatra se rezdült, ugyan olyan unott kifejezéssel bámult rá vissza.
- Izé, én nagyon örülök, hogy megismertelek - motyogta zavartan, bár igyekezett minél érthetőbben beszélni, nem akart máris rossz benyomást tenni.
- Ja. Király - nézett továbbra is rá Amy, ő pedig kezdte magát egyre kényelmetlenebbül érezni, úgyhogy inkább idegesen nevetve megfordult, hogy elkezdjen kipakolni.
- Ehm… Honnan jöttél?
- Ascot.
- Mi? - pördült meg Aphra, ami végre keltett némi érzelmet szobatársában, ugyanis pislogott egyet gyorsan, és a nyakát is hátrébb hajtotta, ám szinte azonnal eltűnt arcáról a meglepettség legkisebb jele is.
- Ja.
- Én is onnan jöttem - mosolyodott el Aphra - De várj… Mikor indultál, hogy már itt is vagy?
- Hatkor. Nem volt kóser.
A maradék egy óra beszélgetéssel telt. Jobban mondva, olyasmivel, ugyanis Amy szókincse hamar kimerült a „Ja”, „Király”, „Oké” és „Nem kóser” szavakkal. Aphra eleinte biztos volt benne, hogy szimplán csak idegesítőnek tartja őt, és ezzel a pár szóval próbálja a tudtára adni, hogy nagyon nem kíváncsi rá. Azonban volt, hogy Amy tett fel a kérdést, a szokásosnál érdeklődőbb csenddel a mondata végén, úgyhogy egy idő után rá kellett jönnie, hogy nem őt unja, hanem egyszerűen mindent. Ez pedig valamelyest megnyugtatta.
A fogadásra is ketten indultak el, Amy magabiztosan mozgott az épületben, és bár tudta, hogy ő is csak ma érkezett, mégis úgy érezte, mintha már gyakorlottan tájékozódna az egyébként szinte teljesen egyforma folyosókon. Nem is tudta pontosan, hogy jutottak el az egyik nagyobb terembe, csak abban volt biztos, hogy mind az ezer felvételt nyert leendő lovas a helyszínen volt.
- Nézd őt - vágta oldalba finoman Amy már a köszöntő szöveg alatt, Aphra pedig meglepetten kapott a karjához, majd igyekezett megtalálni, merre néz szobatársa. Hamar meglátta a valószínűleges célpontot. Reylik elegánsan öltözött, csak úgy, mint a szóbeli meghallgatás napján, zakóban érkezett, és ez kissé el is szomorította a lányt. Így most nem láthatja meg. Kíváncsian visszakapta a tekintetét Amyre, és várta, hogy mit akar róla közölni, az viszont egészen egyszerűen kiegészítette mondanivalóját - Ő nem kóser - hangjában némi megvetés társult a színtelen él mellé, Aphra pedig halvány mosollyal pillantott fel ismét inkább az egyik ezredesre, aki épp beszédet mondott.
- …az első néhány hónap kritikus lesz, de nem fogunk megszabadulni senkitől, mert akik itt vannak, azokra már szükségünk van. Maguk már nem civilek, maguk már bajtársak. Hónapokon belül pedig, mindannyian szereznék még egy társat a harcban. A sárkányuk lesz a másik felük, amit tisztán kell tartani, etetni és gondozni kell, csak így érhetik el a tökéletes harmóniát a levegőben. A következő pár hétben rajokba soroljuk magukat, a rajok éleire pedig szakaszvezetőket állítunk. Holnaptól számítva, két hónapig egyszer sem fognak nyeregbe ülni. Még ahhoz is meg kell edzeniük magukat, hogy kordában tudják tartani azt a felet a lelkükben, ami magukra tartozik, hogy mikor meg kell szorítani a gyeplőt, a másik fél is feléledjen. Ma viszont, még az is ízelítőt nyerhet abból, ami élete végéig kíséri majd köztünk, akik sosem ültek még nyeregben. Nem kötelező jelleggel perceken belül megnyílik a röpde mögötti pálya, és Ryker százados vezetésével mindannyian belekóstolhatnak a nyeregben maradás művészetébe. Ma este hatkor ne késsenek a vacsoráról, holnap reggel pedig pontban ötkor ébresztő. Oszolj - emelte még tisztelgésre a kezét az ezredes, mire mindenki követte a példáját, majd, még mielőtt hangos beszélgetés vette volna a kezdetét, az ajtó előtt a tömeget megállította egy magas, feketehajú férfi, egyszerű, kék egyenruhában.
- Nos akkor, aki kíván tenni egy kör, az kövessen kérem az épület hátsóbejáratához - mondta hangosan, ám de legalább ennyire lágy hangon egyszerre, és bár Aphra nem sokat látott belőle a tömeg közepén állva, azt már most meg kellett mondania, hogy nagyon kedves embernek tűnt.
- Te ültél már sárkányon? - kérdezte széles mosollyal a mellette sétáló Amyt már odakint, úton a röpde felé. A lány megvonta a vállát.
- Nem.
- Én sem. Nagyon izgatott vagyok! - tapsolt halkan maga előtt Aphra, ám mikor szobatársa mélyet sóhajtott, megköszörülte a torkát, és úgy döntött, a jövőben visszafogja magát. Mégiscsak katona lesz. Vagyis na, már az. Papíron már munkaviszonya van.
A röpde egy igen érdekes hely volt, azelőtt hasonlót még soha nem is látott. Első ránézésre nem volt túl magas, annál inkább széles építménynek tűnt, ám közelebb érve minden világossá vált. Az egész egy nagy, láthatóan ember által alakított mélyedés volt. Legalább 20-30 méter mélyre ástak le a földben, valószínűleg szintén sárkányok segítségével, a kerítés pedig a talajtól számítva 6-7 méter magas volt, így egy átlagos méretű sárkánnyal bőven akadt hely benne a repülésre. Mögötte rövidre nyírt pázsiton sok négyzetméternyi síkság terült el, leghátul fákkal szegélyezve. Eltartott pár perc sétába, míg megközelítették a helyet, laktanya épülete még épp csak látszódott a fák takarásában.
- Ez itt a röpde - kezdett bele a gyorstalpaló leckébe Ryker százados, és bíztató mosollyal nézett végig a társaságon. Egyébként szép arcú, első ránézésre is becsületes, kedves ember volt, az a típus, aki mellett bárki szívesen indul csatába - Itt végezzük a sárkányok, illetve gyakran a lovasok betanítását is. Mint láthatjátok, most is tartózkodik bent egy hím - intett kezével a röpde felé, mire annak kinyitották kapuit, és a sárkány - persze hátán a lovasával hamarosan ki is sétált belőlem peckesen - Ez egy Audax Volare, azaz északi sziklaugró, neve Pulchra - magyarázta a férfi, elegánsan hátra tett kézzel, miközben közelebb sétált a sárkányhoz - Az északi sziklaugró széles körben használatos seregünknél, de persze egyéb fajokkal is kísérleteztünk már, mint hátas állat. Megjegyezném, eddig teljes sikerrel - jelentette ki elégedetten, mire Aphra bökést érzett az oldalán. Kíváncsian pillantott oldalra Amyre, aki erre a mozdulatára közelebb is hajolt hozzá.
- Na, ő király - jegyezte meg némi elismeréssel, a lány pedig mosolyogva fordult vissza a százados felé. El kellett ismernie, tényleg nagyon megnyerő férfi volt.
- A legfontosabb parancsszavak az „Állj”, a „Fel”, a „Hagyd” és a „Maradj”, ezeken kívül persze számos parancsot és jelzést tanulnak majd meg a sárkányaikkal kapcsolatban. Most azonban ez csak egy amolyan… Tesztkör. Fontos tudni, hogy mindenkinek személyre szabottan osztunk ki sárkányt, mert odafent a legfontosabb a csapatmunka - sétált vissza a kíváncsi jelentkezőkhöz, és tartott egy kis szünetet, amíg végignézett rajtuk, majd elmosolyodva folytatta - Rendben, ki lesz az első?
Amy, aki eddig teljes nyugalomban állt, elkönyvelve magában, hogy majd mindegyik liba - illetve gúnár is - előre fog tolakodni, mint valami zsibvásáron, úgy döntött kivárja a sorát, ám nem készült fel rá, hogy szobatársa akrobatikus mozdulatokba kezd majd. Ijedten húzta félre a fejét, és ittléte óta most először megváltoztatta arckifejezését, de csak amíg összevont szemöldökkel tisztázta magában, mi is történt.
- Embert ilyen gyorsan még nem láttam feltenni a kezét - morogta magában, a szőke mellette azonban már nem hallotta, ugyanis hangját elnyomta a százados nevetése.
- Rendben, akkor ön itt elől, mondana egy nevet? - lépett közelebb hófehér mosolyával Ryker.
- Aphra Benks - a lelkes jelentkezőt pedig az sem érdekelte jelenleg, hogy olybá tűnhet, egy hatéves módjára viselkedik, akit most először visznek el a vásárba a póni lovagláshoz.
- Jöjjön - intett felé a férfi, és öles léptekkel elindult a sziklaugró felé, Aphra pedig fürgén követte is - Még nem ült sárkányon, igaz? - kérdezte a százados, mikor a kékszínű állathoz értek, és meglátta a lány reakcióját a sárkány közelségére. A tátott szája mosolyra fakasztotta, de igyekezett továbbra is komolynak, mégis kedvesnek maradni.
- Nem… - mondta halkan a lány, s miközben a sziklaugró csodás kiállását tanulmányozta, azon gondolkozott, biztos jó ötlet volt-e elsőként fejest ugrani a mélyvízbe. Mostanra elbizonytalanodott.
- Rendben. Ezt vegye fel - nyújtott át egy kobakot a férfi, s maga is felvett egy másikat. Aphra pislogva figyelte a műveletet, majd tette is a dolgát, és gyorsan belebújt a kobakba - Tud lovagolni? - kérdezte a férfi, mire a lány csak heves bólogatással felelt - Rendben. Ez nagyon hasonló lesz. A gyeplőt pontosan úgy kell irányítania, azonban figyeljen rá, hogy mindig szoros legyen. A lábsegítségekre és a súlypontra most ne figyeljen, azt csak bízza rám - magyarázta a férfi, miközben gyakorlott mozdulatokkal ellenőrizte a hevedereket, majd pálcájával óvatosan megcsapta a sárkány oldalát - Fekszik - egészítette ki jelzését egy parancsszóval, mire Pulchra azonnal reagált is, és szárnyait összébb húzva lefeküdt, maga alá húzva a lábait - Maga ül fel először. Én csak kísérem - mosolygott a lányra, aki remegő végtagokkal megkapaszkodott a nyeregben, és átlendítette a lábát a sárkány háta felett. Akadozó lélegzetvétellel sóhajtott egyet, és rámarkolt a szárra, majd figyelte, ahogy Ryker is felül mögé a nyeregbe - Normál esetben, a felszereléséhez tartozik majd egy heveder, amit indulás előtt egy karabinerrel fog hozzácsatlakoztatni a nyereghez, megakadályozva ezzel, hogy a vártatlan hurkoknál lepottyanjon. Most ettől nem kell tartania, ez csak egy egyszerű sétarepülés lesz - tette még hozzá a férfi halkan, majd lábaival finoman oldalba rúgta a sárkányt, és egy határozott „Fel” paranccsal mozgásra is bírta. Újabb apró rúgással elindította, majd egy újabbal futásra is bírta - Ha szólok, húzza meg felfelé erősen a szárat. Ne finomkodjon vele, mert bár a szája az egyik legérzékenyebb pontja, még így is sokkal vastagabb a bőre mint az öné vagy az enyém - adta ki az instrukciókat immár hangosabban, Aphra pedig leginkább azzal törődött eközben, hogy a szár valóban feszes maradjon a kezében.
Valamivel másabbra számított, sokkal keményebb ügetésre, ám meglepetésére a sárkány könnyeden mozgott a nyereg alatt, és csak ritkán érezte, hogy huppant egyet a hátán, nem érzett semmit a talaj egyenetlenségéből, már most úgy érezte, hogy repülnek.
Amikor pedig Ryker kiadta a parancsot az emelkedésre, ő pedig meghúzta a szárat… A másodperc mélyen a tudatába égett. Pulchra egy pillanatra megtorpant, amíg minden lendületét egy ugrásba összpontosította, majd hatalmasat rugaszkodva kitárta szárnyait, és súlypontját előre helyezve lendítette őket lefelé. A suhogás, a szél, és az emelkedő magasság adrenalinnal töltötték meg Aphra minden porcikáját, a tudat pedig, hogy egy féltonnás sárkány hátán ül, a látvány, ahogy pont előtte a magasba emeli a fejét, leírhatatlan volt, és nem cserélte volna el ezt az érzést a világ minden kincsére sem.
Egy pár másodpercig még szinte egyhelyben csapkodtak, majd fentebb érve, a sziklaugró ráfeküdt egy áramlatra, és könnyeden vitorlázva siklott egyre fentebb. A lány önkénytelenül is hangosan felnevetett a boldogságtól, majd próbálta valamelyest visszafogni magát, mikor rájött, hogy a százados pontosan mögötte ülve kapaszkodik a nyeregbe.
Egy sárkányon ült. A levegőben. Megcsinálta. Megcsináltam!

***
A füst lustán kúszott egyre fentebb a szoba állott, meleg levegőjében, majd újra megkavarodott, ahogy Jonathan Rephlix újabb slukk után fújta ki tüdejéből a maradék dohányfüstöt is. Szerette figyelni a félhomályban táncoló szürke csíkokat, melyek mindig más és más alakot vettek fel. Kicsit saját magára emlékeztették.
- Mit akarsz attól a szőke fruskától?
Halovány mosollyal túrt a hajába, majd újra érzéketlen arccal tekintett a mellette szuszogó, meztelen nőre. Vanessa Mistoak arcáról kivételesen eltűnt a felsőbbrendűség érzete, csak őszinte, leplezetlen közöny vette át a helyét. Rephlix pár pillanatig hallgatott, majd elvette a mellett lévő éjjeliszekrényről a hamutálcát, és elnyomta cigarettáját.
- Nem tudom, mire célzol - válaszolt színtelen hangon, azonban nem nézett a nőre, inkább úgy döntött, kitakarózik, és leül az ágy szélére, háttal, hogy még csak véletlenül se szólja el magát egyetlen arckifejezésével sem.
- Arról a Benks lányról. Azt sem értem, hogy került fel a rangsorba.
- Nem került - vágta rá egyből, mintha csak a világ legtermészetesebb dolgát közölte volna. Mistoak sápadtan maradt a férfi izmos hátára, majd mielőtt bármit kérdezhetett volna, azon kapta magát, hogy egy kis hamu lepergett cigarettájáról a méreg drága ágyra. Halkan szitkozódva nyomkodta el ujjaival leesett pernyét, majd ingerült sóhajjal nézett vissza a férfire - Ne foglalkozz vele. Majd kicseréltetem - reagálta le halkan a férfi az előbbi kis jelenetet csak úgy félvállról, majd fáradtan felállt, és a köntösét magára húzva az ablakhoz sétált, s elhúzta az egyik függönyt.
- Hogy érted, hogy nem került?
- Úgy, hogy nem került oda. Ha nem avatkozok közbe, most otthon ülne a kis polgári lakásában, és sírdogálna szegényke - fordult hátra Mistoak felé, lebiggyesztett ajkakkal.
- Jonathan Rephlix, ne játszadozz velem. Volt rá épp elég időd az elmúlt órában - rázta meg fejét a nőt, miközben maga is kitakarózott, és egyre idegesebb mozdulatokkal helyet foglalt az ágy közepén.
- Vegyél fel valamit, különben megduplázom - vigyorodott el a férfi, mire Mistoak kissé meglepetten maga elé kapta a takarót, Rephlix pedig elégedetten kacagva visszafordult az ablak felé - Egyébként nincs vele konkrét tervem. Kíváncsi vagyok, mint bármelyik másik ember ezen a sárgolyón.
- Elég ismerlek ahhoz, hogy tudjam, ezt te se gondolod komolyan.
- Mit? Itt állok, lélegzem, hamarosan enni fogok, ma már… Eleget tettem a fajfenntartás feltételeinek is…
- Az első komolyabb ütközetnél kihullik - állt fel végül a nő is, és lassan elindult a mosdó felé, ám odaérve nem lépett be, inkább kíváncsian átpillantott a válla felett az államfőre.

- Ugyan ezt mondtad nekem is. Hogy amint szembetalálkozok az első ellenzéki politikussal, megadom magamat. Nos, ma inkább te adtad meg magadat nekem - nevetett elégedetten a férfi, majd, mivel a nő csak a szemeit forgatva visszavonult a fürdőszobába, újra minden figyelmét a kint repkedő sziklaugrónak szentelte - Ha ismernél, pontosan tudnád, hogy mik a terveim - suttogta még hozzá keserű mosollyal, majd behúzta a függönyt, s az éjjeli szekrényhez lépett, hogy elővegyen egy újabb szál cigarettát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

layout by Sasame Ka z Zatracone Dusze